Cykelkomponenter

Cykelkomponenter för MTB: Kedja och växelkomponenter

Cykelkomponenter för MTB: Kedja och växelkomponenter

Här går vi igenom fler viktiga cykelkomponenter, nämligen kedjan och växelkomponenterna. Ofta avgörs valet av komponenter av det syfte som cykeln är tänkt att fylla. Det finns som bekant mång användningsområden för en mountainbike, och därmed finns det också en hel uppsjö med olika komponenter som är lämpade för olika typer av cykling. Till exempel är de komponenter som är optimerade för att ta sig uppför branta backar i terräng sällan de komponenter som lämpar sig bäst för downhill.

Det är därför tillverkarna har tagit fram komponentgrupper som är designade för särskilda stilar, även för mer extrema sådana. Det som är värt att ha i åtanke är att de finare komponentgrupperna ofta har fler funktioner, även om de kan tyckas vara små. Det kan till exempel röra sig om att bakväxeln hjälper till att hålla kedjan spänd, vilket ger en bättre kontroll över kedjan, eller att drivlinan är tystare och att risken för att kedjan hoppar i tuffare terräng är något mindre.

Cykelkomponenter är ett stort område att täcka av. Här nedan kommer vi gå igenom kedjor och växelkomponenter på en lite mer grundläggande nivå.

Kedja

Komponentgruppens varumärke och antalet växlar avgör vilken kedja du bör välja. Generellt sett minskar avståndet mellan kuggarna i takt med att antalet växlar ökar, vilket innebär att även själva kedjan behöver bli smalare. På grund av detta bör du köpa en kedja som är framtagen specifikt för det antal kuggar din kassett har. Du bör alltså inte använda en 9-växlad kedja på en 10-växlad drivlina, eller en 11-växlad kedja på en 12-växlad drivlina

De lite dyrare kedjorna har ofta en mjukare och mer hållbar beläggning som är mer motståndskraftig mot korrosion. De väger dessutom mindre genom att länkarna och stiften är ihåliga. Det du bör ha i åtanke när du väljer kedja, är att kedjan är den del av drivlinan som ofta slits ut allra snabbast. Därför är det ofta mest logiskt att investera i en kedja ur det mellersta prissegmentet.

Växlar

Växlarna är de cykelkomponenter som förflyttar kedjan mellan kassettens kuggar och vevaxelns kedjeringar. Alla varumärken har sin egna design, men principen är oftast densamma. När växelreglaget trycks in, drar eller släpper det en kabel som i sin tur flyttar växeln och får kedjan att hoppa loss och lägga sig på en annan växel.

Numera är inte kablar det enda sättet att styra växlarna. Shimano tillhandahåller nämligen växlar som aktiveras elektroniskt i sina komponentgrupper XTR Di2 och XT Di2. Bägge dessa grupper skickar elektroniska signaler från växelreglagen till växlarna för att aktivera dessa.

Växelreglage

Som vi redan har nämnt, används växelreglagen för att styra cykelns växlar. Olika varumärken har olika designer på växelreglagen, och trots att de allihop används för att växla kan de ha ett eget sätt att göra det på. Shimano och SRAM är två varumärken vars växelreglage fungerar på ett liknande sätt, trots att de skiljer sig åt på det mekaniska planet. Bägge dessa företag har gjort reglagen mer ergonomiska så till vida att man kan växla bägge reglagen med hjälp av tummen, snarare än att även behöva använda pekfingret. Fördelen med detta är att du kan växla samtidigt som du bromsar.

Shimanos elektroniska växelreglage Di2 skiljer sig åt från andra växelreglage genom att de är en elektronisk komponent istället för en mekanisk sådan. Det betyder att Di2 har växelreglage som kan programmeras och anpassas för att fungera på ett sätt som helt enkelt inte är möjligt med traditionella växelreglage. Ett bra exempel på detta är Shimanos Synchroshift-teknologi, som efterliknar ett traditionellt mekaniskt system genom att styra två växlar med endast ett synkroniserat reglage.

Leave a Comment

Your email address will not be published.