Cykelkomponenter

Cykelkomponenter för racercyklar

Här kikar vi närmare på de olika komponenter som ingår i en komponentgrupp för racercyklar.

Vevparti och kedjeringar

Vevpartiet är den största delen i en grupp cykelkomponenter och består av vevarmar, kedjeringar och på många moderna cyklar även en spindel som förbinder de bägge vevarmarna.

Vevpartierna delas ofta in i tre olika kategorier baserat på det antal kedjeringar som används: enkel (vanligt på mountainbikes), dubbla (det vanligaste alternativet) och trippla (en äldre standard som håller på att fasas ut).

Varianter av dubbla vevpartier

Den vanligaste varianten av vevparti med två kedjeringar är det som proffscyklister oftast använder. Det består av en större ring med 53 tänder och en mindre med 39 tänder. Det halvkompakta vevpartiet har 52 respektive 36 tänder, vilket ger lite enklare växling vid cykling i uppförsbacke.

Det kompakta vevpartiet har 50 respektive 34 tänder och ger låg vikt och enkel växling. Det superkompakta vevpartiet har ofta 48 respektive 32 tänder och är populärt bland cyklister som vill ha en låg och tät växling.

Vevlager

Vevlagret är det som får vevpartiet att snurra. De finns i flera olika former och storlekar, men för racercyklar faller de inom någon av följande två: gängade eller presspassade. Gängade vevlager skruvas fast i ramen via gängor, medan presspassade vevlager pressas fast i hållare på en sida av cykeln.

Växelreglage

För det mesta använder moderna cyklar sig av dubbelverkande växelreglage där vägelreglagen slagits ihop med bromsreglagen. Alla de olika varumärkerna har utformat reglagen på olika sätt, vilket gör att ett växelreglage från Shimano fungerar på ett lite annorlunda sätt än ett från SRAM. Numera finns även elektronisk växling i de lite dyrare grupperna.

Växlar

Växlarna förflyttar kedjan från en växel till en annan. Framväxeln gör detta för de främre kedjeringarna, medan bakväxeln gör det samma för kassetten, och bägge växlarna styrs med hjälp av växelreglagen.

Kassetter

Kassetten består av flera olika kedjehjul som fästs på det bakre hjulet. Ju fler kedjehjul kassetten har, desto fler växlar säger man att har gruppen. Om det till exempel finns 10 kedjehjul är det en 10-växlad grupp och så vidare. Det innebär dock inte att cykeln har 10 växlar, utan för att få fram antalet växlar behöver man även räkna in antalet kedjeringar på vevpartiet.

Fler kedjehjul ger inte bara ett större omfång av växlar, utan innebär oftast också att mellanrummet mellan växlarna är mindre. Mindre mellanrum innebär att det är enklare att upprätthålla kadensen medan man växlar från en växel till en annan, vilket är anledningen till att proffscyklister föredrar fler kedjehjul.

På racercyklar varierar antalet tänder på kassetterna mellan 11-25 och 11-28, även om flera av de större varumärkena på marknaden tillhandahåller kassetter med större kedjehjul än så.

Kedja

Vilken kedja du bör köpa beror dels på gruppens varumärke och dels hur många växlar din cykel har. Ju högre antal växlar desto smalare kedja krävs. Dyrare kedjor har generellt sett en mjukare och mer hållbar beläggning som är mer motståndskraftig mot korrosion än de billigare kedjorna. Tack vare att stiften och länkarna är ihåliga väger de inte heller lika mycket. Kedjan är att betrakta som en förbrukningsdel och bör bytas ut vid regelbundna intervaller.

Bromsar

Det finns ett stort urval av bromsar till racercyklister – ett urval som dessutom har blivit mer komplext under de senaste åren.

Förr fanns det bara en typ av fälgbromsar på racercyklister, nämligen kabelstyrda fälgbromsar, men sedan dess har utbudet vuxit till att innefatta allt fler typer av bromsar såsom direktmonterade fälgbromsar, hydrauliska fälgbromsar, kabelstyrda bromsskivor och hydrauliska bromsskivor.

Vilken typ av bromsar som passar din cykel bäst beror på flera olika faktorer, bland annat hur mycket bromskraft du behöver.

Leave a Comment

Your email address will not be published.