Cykelkomponenter

Om sidan

Vi är några entusiaster som är extremt intresserade av de olika cykelkomponenter som alla cyklar består av – såväl mekaniska som elektroniska sådana. Vi har under årens lopp samlat på oss en hel del information om komponenter och grupper, inte minst de komponenter som tillverkas av det japanska varumärket Shimano. På denna webbplats försöker vi dela med oss av vår kunskap till andra entusiaster och även till nybörjare som just har börjat upptäcka hur roligt det faktiskt är med cykling.

Tillsammans har vi cyklat på många olika platser runt om i världen och testat en hel uppsjö med olika cykelkomponenter. Våra välutrustade cyklar använder vi såväl till vardags som till tävlingar och andra aktiviteter. Vi ser det som en utmaning att försöka optimera uppsättningen av komponenter att fungera väl i alla olika förhållanden. Även om man håller sig inom sin hemstad när man cyklar omkring, kan terrängen variera en hel del och det är därför viktigt att ha hjul och komponenter som klarar av kullerstenar och andra påfrestningar som cyklarna utsätts för.

Vi använder våra cyklar för att tävla, men också för att informera andra entusiaster och nybörjare om de olika komponenter som idag finns på marknaden och hur de påverkar cykelns totala prestanda. Eftersom en cykel består av så pass många olika delar, är det viktigt att förstå sambandet mellan de olika delarna och hur de samspelar med varandra. Först när man har en bra uppfattning om hur drivlinan, växelsystemet, bromssystemet och andra viktiga delar av cykeln fungerar kan man fatta välgrundade beslut kring vilka cykelkomponenter man kan tänkas behöva till sin cykel.

Vi har en stor fascination för alla komponenter som tillsammans utgör en helhet – cykeln, såsom framväxlar, bakväxlar, växelreglage, bromsreglage, integrerade broms- och växelreglage, fram- och bakbromsar, vevpartier, vevreglage, kedjor, kassetter och pedaler. Om du liksom vi är intresserade av komponenter och komponentgrupper, tror vi att du kommer ha mycket glädje av att läsa de olika artiklar som vi publicerar här på sajten.

Vi går bland annat igenom alla de olika komponenter som finns tillgängliga till såväl mountainbikes som racercyklar. I synnerhet tittar vi närmare på Shimanos olika grupper och försöker bena ut skillnaderna mellan dessa. Vi besvarar dessutom de frågor som många cyklister förmodligen går och funderar på kring uppgraderingar av cykeln, såsom komponenternas kompabilitet och vad man ska tänka på när man ska uppgradera en komponent eller byta ut alla komponenter mot en annan grupp.