Cykelkomponenter

Så väljer du komponentgrupp till din MTB

Så väljer du komponentgrupp till din MTB

Precis som de flesta cykelkomponenter varierar kostnaden på komponentgrupper en hel del i pris. Vilka är då fördelarna med att köpa en dyrare komponentgrupp?

Vikt

Man brukar säga att man som cyklist får välja två egenskaper av följande tre: lätt, kraftfull och billig. Det är nämligen svårt att hitta en komponentgrupp som är såväl lätt som kraftfull och ändå billig. En lättare cykel har bättre acceleration, är enklare att cykla uppför backar med och bromsar bättre än en tung cykel, men har inte lika kraftfull. När du jämför olika grupper bör du känna till att lägre vikt ofta är den stora anledningen till att priset är högre.

Hållbarhet

Om du lägger ner lite mer pengar på en grupp till din mountainbike kanske du förväntar dig att den ska hålla bättre än det billigare alternativet. Hållbarhet ökar visserligen i takt med priset, men den når också ofta sin peak vid det mellersta prissegmentet. Dyrare grupper kan faktiskt vara mindre hållbara än de något billigare grupperna.

Ju dyrare komponenterna är desto högre precision har de tillverkats med och desto bättre material är de gjorda av. Det gör att de håller längre, vilket stämmer in på till exempel växlar och växelreglage, där de billigare alternativen ofta försämras över tid medan de finare komponenterna ofta förblir som nya.

När det gäller kedjeringar och kassetter kan förhållandet dock vara det motsatta. De billigare alternativen är tillverkade av tyngre men mer hållbara material såsom stål, medan de dyrare varianterna tillverkas av lättare men mjukare material såsom aluminium och titan.

Prestanda

Förutom fördelen av att ha en lägre vikt, förbättrar dyrare komponenter ofta prestandan på olika sätt. Finare cykelkomponenter ger ofta en mjukare, snabbare och mer exakt växling. Det gör att ansträngningen av växla minskar, vilket kan vara märkbart om du cyklar i några timmar. Här gör inte minst den elektroniska växlingen en stor skillnad, då den ger ultimat precision och hastighet, och allt du behöver göra är att trycka på en knapp.

Ett finare vevparti är ofta styvare och ger en bättre växling och mer effektiv kraftöverföring från pedalerna till bakhjulet, utan innebära en viktöktning.

Leave a Comment

Your email address will not be published.