Cykelkomponenter

Shimanos olika grupper

Shimanos olika grupper

Även om det förstås finns andra varumärken på marknaden för cykelkomponenter, domineras den av det japanska varumärket Shimano. Här tar vi en titt på företagets utbud av komponentgrupper och förklarar hur de skiljer sig åt.

Tiagra

Tiagras cykelkomponenter uppgraderades under 2015 och förde komponentgruppen närmare de grupper som finns över Tiagra i hierarkin. Den har ofta setts som en blandning mellan komponenter för fritidscyklister och entusiaster, men har visat sig ha många av de kvaliteter som Shimanos bättre komponentgrupper har. Den har bara inte riktigt kunna matcha de dyrare gruppernas prestanda.

105

Den senaste versionen av Shimano 105 dök upp på 2015 års cykelmodeller. Denna grupp cykelkomponenter erbjuder samma förmåga och prestanda som Ultegra, men väger lite mer och tillhör därför det lite lägre skiktet i hierarkin. I likhet med sina lite finare syskon har 105 nu 11 växlar och växlingen är imponerande. Bromsoken är riktigt bra och ger inte bara kraft utan låter dig känna hur pass kraftigt du behöver bromsa. 105 är utan tvekan en av de mest prisvärda av Shimanos komponentgrupper.

Ultegra

Ultegra har varit ansedd som ett riktmärke för cyklar av yppersta klass, men kanske inte för racingcyklar. Ultegra är ett växelsystem med 11 växlar och i mångt och mycket samma teknik som Dura-Ace, men utan att ha samma lätta förpackning. Denna grupp cykelkomponenter är dock fortfarande lättare än 105, och har samma prestanda vad gäller förträfflig bromsförmåga och mjuk växling som sitt billigare syskon.

Ultegra Di2

Ultegra Di2 har alla Ultegras fördelar och dessutom elektronisk växling. Det innebär att det finns ytterligare några cykelkomponenter och valmöjligheter, såsom batterier monterade på ramen eller sätesstolpen samt knappar för fjärrstyrd växling. Det fina med elektroniska växlar är att växelförarna är självfjädrande, vilket ger snabba och perfekta växlingar varje gång. Du har också möjligheten att välja till hydrauliska bromsskivor.

Dura-Ace

Dura-Ace är det bästa av det bästa när det gäller Shimanos mekaniska grupper. Detta är Shimanos lättaste kabelstyrda alternativ och fungerar precis så bra som man kan förvänta sig, med mjuka växlingar och en superb inbromsningskänsla. Även denna grupp erbjuder 11 växlar med bromsok med dubbel vridpunkt eller hydrauliska bromsskivor, samt flera olika alternativ vad gäller kedjor. Denna grupp cykelkomponenter uppdaterades under 2016 med flera förbättringar och justeringar, såsom integrerad mätare i vevpartiet.

Dura-Ace Di2

Dura-Ace Di2 är en något förbättrad version av Dura-Ace, om du gillar elektroniska växlar. Det är flaggskeppet bland Shimanos komponentgrupper och en ren uppvisning av den senaste tekniken. De cykelkomponenter som ingår i gruppen är lätta, fungerar bra och används av många proffscyklister i de största loppen. Som du säkert förstått rör det sig inte om den billigaste gruppen, och likt Ultegra Di2 krävs batterier. Detta är dock så nära perfektion du kan komma, inte minst efter det ansiktslyft som Dura-Ace Di2 nyligen fick. Den är nu ännu lättare, har anslutningsmöjligheter för olika elektroniska enheter och har förbättrad växling. Här är det svårt att hitta någonting att klaga på!

SLX

Shimano SLX är en väldigt mångsidig grupp cykelkomponenter som du kan anpassa utifrån dina egna preferenser. Det är en grupp som erbjuder mjuk växling och lång hållbarhet samt hög prestanda till ett rimligt pris.

XTR

XTR är det bästa Shimano har att erbjuda när det gäller mekaniska cykelkomponenter för mountainbikes. XTR har länge varit företagets flaggskepp bland komponentgrupperna, och många av de snabbaste cyklisterna världen över har vunnit massvis med lopp med dessa komponenter. De är lätta i vikten, hållbara och har en teknik som ger den förmodligen bästa växlingen på marknaden.

XTR Di2

XTR Di2 är en variant av XTR med elektronisk växling. Det är en väl beprövad digital plattform som ger dig möjligheten att anpassa det sätt du cyklar på.