Cykelkomponenter

Uppgradering av Shimano-bromsar

Uppgradering av Shimano-bromsar

Att byta bromsar är en vanlig uppgradering som många cyklister gör på sin racercykel eller mountainbike. De bromsar som medföljer som standard har generellt sett inte den höga prestanda som man kan förvänta sig av finare bromskomponenter, vilket gör att man enkelt kan förbättra cykelns prestanda genom att byta ut bromsarna.

Kompabiliteten är en faktor du behöver ta hänsyn till när du ska uppgradera dina bromsar, precis som fallet är med alla de olika cykelkomponenter som ingår i Shimanos grupper. Anledningen till detta är att Shimanos nyare 10- och 11-växlade komponentgrupper har en ny typ av bromsreglage – SLR-EV. Dessa har tagits fram för att dra en annan mängd kabel och är därför bara kompatibla med de bromsok som matchar dessa bromsreglage.

Hur vet jag om min cykel är kompatibel med SR-EV-komponenter?

Som en tumregel är det inte rekommenderat att blanda bromskomponenter ur Shimanos olika grupper, till exempel att blanda SLR-EV-komponenter med komponenter ur andra grupper. Det finns dock ett enkelt sätt på vilket du kan ta reda på om din cykel redan har SLR-EV eller om den är kompatibel med SLR-EV-komponenter. Om växelkablarna sitter under tejpen på styret har du växelreglage som är kompatibla med SLR-EV. Om växelkabeln istället sticker ut från sidan av växelreglaget kommer den endast fungera tillsammans med traditionella bromsok.

Om du upptäcker att du inte kan uppgradera dina bromsok utan att byta ut växel- och bromsreglagen, kan du fortfarande förbättra bromsarnas prestanda genom att helt enkelt byta ut bromsklossarna mot ett system med tvådelade klossar såsom Dura-Ace. Dessa bromsklossar kommer omedelbart förbättra bromsförmågan i alla väderförhållanden och därmed öka prestandan på i princip vilka bromsar som helst.

Bör jag fundera på att skaffa elektronisk växling (Di2)?

Om din cykel redan är utrustad med 11-växlade Shimano-komponenter bör du utan tvekan överväga att skaffa Di2. Shimanos elektroniska växling har förbättrats under årens lopp och ger fantastiskt exakt och tillförlitligt växling. Du kommer även behöva uppgradera dina växelreglage samt fram- och bakväxlarna och montera ett batteri, lite kablage och andra delar men allt kommer fungera sömlöst med dina befintliga 11-växlade komponenter såsom vevparti, kedja, bromsar och kassett.

Leave a Comment

Your email address will not be published.